Új termék az Avide portfólióban - Remo állólámpa Avide GU10 LED-fényforrások

Rövid útmutató a LED-fényforrásokhoz

Ha összehasonlítjuk a régebbi világítási technológiákkal, például az izzólámpákkal, halogénekkel és CFL (kompakt fénycsövek) fényforrásokkal, akkor azt látjuk hogy a LED messze a legnagyobb energiatakarékosságú és - több más szempontból is - a legjobb megoldás.

Mi a LED?

A LED-ek (világító diódák) egyfajta elektronikus fényforrások. A LED-ek különböznek a szokásos fényforrásoktól, például az izzólámpától és a halogénlámpától. Sokkal hosszabb ideig tartanak, sokkal kevesebb energiát fogyasztanak és nagyon kevés hőt termelnek. Nagyon tartósak, és nem tartalmaznak törékeny elemeket, például üvegcsöveket vagy izzószálakat; így biztonságosabbak is, mivel nem tartalmaznak higanyt, ólmot vagy egyéb káros anyagokat. A LED-izzók a leggyakoribb világítótestekbe kaphatók, beleértve a GU10, G9, E27 és E14 foglalatokat is.

Mennyi energiát fogyasztanak a LED-ek?

A LED-izzók akár 90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy hasonló fényerő izzólámpa vagy halogén izzó. A LED-ek sokkal hatékonyabbak a villamos energia wattban mért fényre való átalakításában, lumenben mérve. Mint ilyen, egy tipikus 4 wattos LED-es izzó könnyen elérhet egy 50 wattos halogénhez hasonló fényteljesítményt a magas lumen/watt aránya miatt.

Mennyi pénzt fog megtakarítani a LED-ekre váltás?

Négy szabványos izzó LED-izzókra való cserélése akár 8-20 000 forint megtakarítást is eredményezhet. (az izzók napi átlagosan négy órán keresztül történő bekapcsolásával). Tehát nagyon hamar megtérülnek az új, LED-izzók költségei. Ráadásul - mivel a LED-izzók sokkal hosszabb ideig tartanak, mint a régimódi izzók – az évek alatt újra és újra megtakarítható ez az összeg.

Hosszú élettartam - Meddig tartanak LED-ek?

A LED használatának egyik legnagyobb előnye a kiemelkedő élettartam, a nagyon hatékony hőkezelésnek köszönhetően. A LED-izzók képesek eltávolítani a hőt a hűtőbordákon keresztül, hogy meghosszabbítsák az izzó élettartamát, miközben lelassítják a fényáram értékcsökkenését. Egy jól beépített, jó hőkezeléssel rendelkező LED akár 25-30 000 óráig is működhet. Az Avide LED-izzókat több ezer felhasználási cikluson keresztül teszteljük a legmagasabb minőség érdekében.

Mennyire világítanak a LED-ek?

Az izzó fényerejét lumenben (Lm) mérik, minél nagyobb a lumen száma, annál világosabb az izzó. Annak ellenére, hogy nagyon alacsony teljesítményt használnak, a LED-ek ugyanolyan fényerőt bocsátanak ki, mint a hagyományos fényforrások.

A LED-ek biztonságosak?

Igen. A CFL-ekkel (kompakt fénycsövekkel) ellentétben a LED-ek nem tartalmaznak higanyt. Emellett viszonylag kevés hőt bocsátanak ki, így hosszabb ideig történő használat után is biztonságos a használatuk. A belső üvegrészek hiánya szintén csökkenti a törés valószínűségét, így nem kell aggódnia az üveg törése miatt.

Miért környezetbarát a LED-izzó?

A LED-lámpák használata csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A régi izzólámpa vagy CFL izzó LED-re cserélésével lényegében csökkenti a levegőbe jutó káros CO2 szintet. Ennek oka az, hogy a LED-fények kevesebb energiát fogyasztanak, mely energiát az erőművek termelnek fosszilis tüzelőanyagok és olaj égetésével. Minél kevesebb energiát kell igénybe venni ezeknek az erőműveknek az üzemanyag elégetése révén, annál kisebb a széndioxid-kibocsátás is.

A LED-es lámpák nem vesztegetik az energiát. Az izzólámpa nagy mennyiségű energiát fogyaszt, de csak minimális fényerőt ad. Hová megy a felesleges energia? A többletenergia hővé alakul, és a környezetbe is kibocsátódik. A felesleges energia pazarló energiát jelent.

A LED-lámpák nem tartalmaznak káros fémeket. Az ólom és a higany a világ legmérgezőbb nehézfémeinek minősülnek. És a halogén, az izzó és a kompakt fényforrások tartalmazzák ezeket a nehézfémeket. Ha ezeket az izzókat hulladéklerakókba dobja, az ólom- és higanytartalmukat kiszivárogtathatják, és bekeveredhetnek a vízforrásba, vagy gőzként a levegőbe, amelyet belélegzünk. Másrészt, a LED-ek nem tartalmazzák ezeket a káros fémeket. Milyen típusú LED-izzók vannak? Szerencsére a LED-izzók a legtöbb foglalat, forma és méret helyettesítésére léteznek, így mindig van megfelelő Avide LED az Ön számára. Minden típusú LED-izzót raktározunk, beleértve a szabványos gömböket, gyertyákat, spotokat, reflektíveket, reflektorokat és fénycsöveket.

Működni fognak a LED-izzók a meglévő eszközeimben?

Igen, az összes Avide LED-izzó úgy készül, hogy a meglévő világítótestekkel tökéletesen kompatibilisek legyenek. De kérjük, minden estben ellenőrizze, hogy a speciális helyekre (beépített lámpák, fürdőszobai szekrények stb.) vásárolt termékek tűz- vagy vízállóak-e, és rendelkeznek megfelelő IP minősítéssel.

A LED-izzók dimmelhetőek (fényerőszabályzás)?

Az Avide LED-ek kínálatában többféle dimmelhető termék is megtalálható. Azt, hogy egy LED-fényforrás fényerőszabályozható-e vagy sem, mindig fel van tüntetve a dobozon.